Solenergianlegg for sameie

Solenergianlegg for sameie/borettslag

Hvorfor velge solenergianlegg for sameie/borettslag?

Mange borettslag og sameier har stort felles takareal, høyt oppe med mye sol og stort forbruk av strøm i bygget. De er med andre svært godt egnet for solcelleanlegg.

 

Manglende støtteordninger

Enova har ingen støtteordninger for solceller på borettslag og sameier. Nå er det ikke slik at alle borettslag trenger offentlig støtte for å være lønnsomme. Mange får regnestykket til å gå opp, men så lenge privatboliger enkelt får støtte av Enova, føles det nok litt urettferdig i mange tilfeller.

I Oslo kommune finnes det mulighet for støtte for slike anlegg, men det krever en del innsats i praksis. Borettslaget må først engasjere en godkjent ENØK-konsulent for å utarbeide en

rapport. Hvis konsulenten anbefaler solceller, kan man få kroner 1,50 per kilowatt-time med estimert årseffekt av Oslo kommune. Det vil gjerne si ca. 10 prosent støtte når det kommer til stykket.

 

Investering og fordeling

Solceller er som oftest lønnsomt for boligsameier og blokker. Men et spørsmål som ofte gjør at investeringsbeslutningen stopper opp er: Hvordan skal regningen for solcelleanlegget fordeles, og hvem skal dra nytte av den billigere strømmen som produseres?

Solceller har en investeringskostnad, og deretter produserer de strøm kostnadsfritt med en levetid på 30 år eller mer.

Skal dagens beboere betale for at fremtidens beboere skal få gratis strøm? Formodentlig vil jo slik gratis strøm vise seg i boligprisen til de som selger, på samme måte som lav husleie er positivt, men det kan være et vanskelig argument å få alle til å forstå.

Et annet spørsmål er om det er de som er hjemme på dagen eller på sommeren skal få lavere strømregning, eller om denne skal fordeles jevnt, for eksempel basert på antall kvadratmeter.

Vi mener det smarteste er å bruke energien på fellesanlegget, slik at alle kan nyte godt av det.

Ta kontakt med oss for befaring

Fyll ut skjemaet og vi vil ta kontakt med deg
  • Opplysningene du gir oss via dette kontaktskjemaet vil kun bli brukt til å besvare din henvendelse. For mer informasjon, se vår personvernerklæring der du får mer informasjon om hvor, hvordan og hvorfor vi lagrer dataene dine.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.